29 oktober 2014

Tips för att börja träna (igen)

Hösten är enligt mig den bästa tiden för träning. Man hinner komma igång ordentligt före träningshetsen efter nyåret drar igång, och många nya timmar och lektioner börjar på hösten. Jag delar med mig av lite tips till er som gärna skulle vilja komma igång med träningen (igen). 

 ♡ Våga börja! Detta är kanske det viktigaste av allt. Tänk såhär - ifall du aldrig testar på att gå till gymmet eller att snöra på dig dansskorna så finns det ingen chans att du kommer att bli expert på det (om du inte är född med talangen). Du måste börja någonstans. Dessutom har alla andra också varit nybörjare nån gång, så det är inget att skämmas för om du inte orkar lika mycket som den där muskelknippen framför spegeln.

 ♡ Hitta någon träningsform du tycker om! Ja, ni har säkert hört detta en miljon gånger, men det fungerar verkligen. Ta er till gymmet (ifall du är där första gången brukar du få pröva på gratis) och kör någon timme som erbjuds och verkar lovande. Eller anmäl dig till någon dans - sjukt roligt och ökar konditionen extremt! Testa dig fram bland olika sporter och ge järnet på det du tycker om! Ifall du inte tycker om att göra det du gör kommer du högst antagligen att sluta i något skede.

 ♡ Börja försiktigt. Ingen tar på sig springskorna och springer ett maraton på rekordtid utan övning. Ifall löpning är det du vill ta tag i, börja med att gå i någon minut, sedan springa långsamt i två minuter, gå igen, springa osv. Pröva dig fram hur det känns. Ifall det är gymmet som gäller ska du helst fråga hjälp av någon eller gå med någon som har erfarenhet och kan hjälpa dig med vikter och maskiner.

 ♡ Sätt upp delmål. För att nå ditt slutliga mål måste du sätta upp delmål. Är ditt slutliga mål att springa över 2km på 12 min? Eller att hålla plankan i 3min? Eller att göra en pull up? Börja t.ex med att springa två gånger i veckan i 12min i lugnt tempo. Sedan kan du öka till tre gånger i veckan med lite snabbare tempo. Det gäller att dela upp träningen och målen för att slutligen nå det ni vill!

 ♡ Ge inte upp. Det är ingen som får ett perfekt six-pack på några veckor. Det krävs tid och fram för allt, tålamod. Ifall du inte känner för att träna, säg till dig själv att du bara ska träna i 10min. En kort stund är bättre än ingen stund alls! Ifall du verkligen inte känner för att träna ska du låta bli. Det är okej med dessa dagar (och vilodagar får du inte glömma!) och inga katastrofala ändringar kommer att ändra på din kropp. Unna dig själv något gott och fortsätt med träningen dagen efter, då du känner att du orkar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar